10/01/2010

Pojkvän med pengar

Ett väldigt känsligt ämne mellan oss tjejer är hurvida vi låter oss bjudas på saker av våra pojkvänner.

Läste just det här inläggetLindas blogg och även om inläggget i sig inte handlade om pengar så var diskussionen snabbt igång hurvida hon borde leva på sin killes pengar eller inte. Likså skrev jag en gång ett inlägg som fick samma typ av reaktion hos mina läsare och en hetsig diskussion blommade upp. Som sagt ett känsligt ämne där alla verkar ha väldigt starka åsikter om vad som är rätt och fel.

Utan att låta allt för diplomatisk tycker jag att hurvida man fördelar pengarna i ett förhållande är något personligt för de inblandade och inget någon annan har rätt att uttrycka sig om.

För mig personligen är jätteviktigt att vara självständig - dvs att jag klarar mig på egna ben. Först och främst för att jag vill leva mitt liv, vara stark, trygg och lycklig inom mig själv för det jag gör. Men jag kan också tillägga att jag inte litar på kärleken så starkt att jag skulle vilja ge upp mitt liv för någon annan. Dock har jag inga problem att låta mig bjudas på en fin middag någon gång då och då.

Jag vet att det finns tjejer som inte vill låta sig bjudas på en ända liten middag eller drink av en kille just för att det är en jämnstäldsfråga. Tjejen ska stå för sin mat och dryck och killen sin. Jag tycker det känns väldigt oromantiskt att inte kunna få bjuda eller låta sig bjudas och skulle inte vilja ha det så i mitt förhålland men om det gör andra lyckliga så är väl det toppen. Det underhåller säkert diskussioner om pengar iaf :)

Sen finns de andra förhållanden där killen betalar allt; hyra, middagar, kläder, resor etc. I utbyte förväntas det ofta att tjejen ska ta större ansvar för hushållet och barnen om de har sådana. Det här är inget liv jag drömmer om då jag mer skulle känna mig som en hushållerska än en flickvän/fru men det är väldigt många tjejer som drömmer om just det livet och då tycker jag det får det stå för dem.

Själv tycker jag inte det är fel att den som tjänar mer även kan betalar mer för gemensamma kostnader om man är i en seriös relation sedan flera år tillbaka. Ofta blir det ju så att om en partner tjänar mycket mer vill denne leva ett lyxigare liv (anpassat efter sina tillgångar) än den som tjänar mindre och då tycker jag inte att det är fel att denne även betalar mer för det. T ex om den som tjänar mer vill bo i stan nära sitt jobb och vänner och den mindre avlönade egentligen bara skulle ha råd att bo långt utanför stan tycker jag det är rätt att den som valt det bättre läget även betalar mer. Huvudsaken är ju att båda parter känner sig nöjda med valen de gör - den som betalar mer ska ju inte känna sig utnytjad och den som betalar mindre ska heller inte känna sig i underläge. Jag vet att jag får mycket skit för att tycka så här men det är min åsikt.

I dagens läge är det oftast så att det är just killen som tjänar och betalar mer och därav dessa eviga diskussioner men som jag tidigare sagt känner jag till tre relationer där situationen är den omvända; mannen som gett upp sin karriär och tar hand om barn och hushåll för att kvinnan ska kunna satsa helhjärtat på sin karriär eller att kvinnan tjänar mer och då betalar mer och står för de gemensamma semestrarna. Själv är jag ingen karriärstjej på så sätt och skulle aldrig vilja jobba så mycket att jag inte hade tid för min familj men tycker det är coolt att det finns sånna exempel med!

Men ska leva sitt liv så man själv är nöjd och bry sig mindre om hur andra lever sina!

xoxo

5 comments:

  1. Jag tycker det ar upp till par och par vad man vill gora, dock tycker jag man kan visa lite tacksamhet och medvetenhet da man lever i en relation dar man lever ett liv som man inte skulle kunna gora utan den andra.

    Personligen foredrar jag att jag bjuder ibland och han bjuder ibland, det blir bade mysigast och mest rattvist pa det viset.

    Det kanns valdigt trakigt att man ska sitta med miniraknaren sa fort man varit pa restaurang.

    Sen om nagom har mycket hogre inkomst an den andra sa ar det val helt naturligt att den parten star for mer saker om han/ hon vill det. Dock ar det fel att forvanta sig nagot sadant.

    ReplyDelete
  2. Alltså, i ett jämställt förhållande så delar man 50/50 på pengar även om det finns inkomstskillnader. Hur gör man om det finns andra skillnader mellan personerna? T ex en har 10 timmar mer arbetstimmar eller ett hcp så den har svårare att göra hushållssysslor. Kör man fortfarande 50/50 på allt då?

    ReplyDelete
  3. I de senaste 3 förhållanden jag haft har det varit jag som tjänat mest. I de 2 första tjänade jag mycket mer än mina pojkvänner.

    Jag hade aldrig något emot att betala mer i hyra, betala när vi gick ut osv. Men båda uttnyttjade det. Jag fick aldrig ett tack eller ens någon uppskattning för allt jag gjorde, och uppskattning var allt jag ville ha. Jag jobbade mer timmar också men fick ändå göra 90% av hushållsarbetet. Vi kvinnor är tyvärr långt ifrån jämställda än.

    Men det som är viktigt är inte jämställdheten utan att båda parterna är lyckliga i sin situation och att båda visar uppskattning för varandra för de olika delarna de tillför förhållandet.

    ReplyDelete
  4. Jättebra inlägg! Jag tycker att det är många, speciellt i Sverige, som har tagit det där med jämställdheten för långt, eller åt fel håll eller hur jag nu ska uttrycka mig. Jag har verkligen ingenting mot om en kille vill bjuda ut mig och betala, många killar som jag känner har förklarat att det ger dem så mycket i att kunna bjuda på saker, så, if they want to, let them!

    ReplyDelete
  5. Johan Anderssson12/01/2010, 16:42

    Majja, froken praktig ar i farten igen. Undra om du sjalv vet vad du tycker. Tror nog minsann du ar mer emot att ta enot nagot fran oss stygga killar an vad du vill erkanna, mohaha.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...