27/08/2010

Milano, mode med mera







Italiens näst största stad är värd ett besök både för sina fashionabla modebutiker och sina vackra historiska byggnader. Boka ett centralt hotell i Milano och inled dagen med att strosa runt i centrum och titta på de stora modeskaparnas kreationer. Quadrilatero heter kvarteret med alla kända märkesbutiker – Gucci, Balenciaga, Armani med flera. Priserna är höga, men att fönstershoppa kostar ju inget. Vila fötterna på en liten espressobar mellan varven och inse att du verkligen befinner dig i Italien!

När du tröttnat på att gå i affärer börjar det förmodligen bli dags för lunch – italienarna äter lunch något senare än vi nordbor, och de tar god tid på sig. Primo, secondo och dolce – avsätt ordentligt med tid för att hinna njuta av alla rätter. Vinlistan är ofta lång, och nu börjar det även finnas goda hantverksöl på många ställen.

Mätt och belåten kan du börja utforska stadens kulturarv. Katedralen med sina gotiska spiror och statyer tronar imposant på torget Piazza Doumo. Från detta torg kan du gå genom Galleria Vittorio Emanuele, en vacker butiksarkad från 1865, till Piazza della Scala. Här ligger ett av världens mest berömda operahus, La Scala, som byggdes i slutet av 1700-talet.

Den konstintresserade vill säkert se Leonardo da Vincis berömda målning Nattvarden. Den finns i ett dominikanerkloster vid 1400-talskyrkan Santa Maria delle Grazie. Vill du se mer italiensk renässanskonst kan du besöka Castello Sforzesco, ett pampigt slott från 1400-talet på bekvämt avstånd från centrum. Milano har många gamla kyrkor och andra historiska byggnader, men staden är också känd för sin 1900-talsarkitektur, som höghuset Pirellitornet vid den gigantiska järnvägsstationen Stazione Centrale.

Efter en lång dag på stan är det skönt att vila ut en stund på hotellrummet. Det finns många hotell i Milano att välja mellan, från eleganta designhotell till enklare inrättningar. Det är ingen brådska att ge sig ut för att äta middag – italienarna brukar inte sätta sig till bords förrän framåt niotiden på kvällen. Inled gärna aftonen med att ta en aperitif på en bar innan du går vidare till något av Milanos alla trevliga matställen.

Mode och kultur i all ära – staden är ju också känd för sina fotbollslag, AC Milan och FC Inter. Båda lagen har San Siro (eller Stadio Guiseppe Meazza som den heter i dag) som hemmaplan. Den fotbollsintresserade kanske har turen att få se Milanoderbyt på stadion, en fotbollsmatch mellan de två topplagen.

xoxo

1 comment:

  1. xke' hai scritto in cinese???
    L'old stasera, dai pazzetta vieni ke ti voglio vedere.... Bacini

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...