18/09/2008

Omprioriteringar i livet

En bok vard att lasa (aven om jag inte har gjort det;)

Gisela Linde ger i sin bok Lev enklare rad och tips for hur man ska kunna uppskattad et man har och dar med ma battre.Hon kallar det sjalv en "handbok for dig som vill skala bort allt onodigt och fokusera pa det du verkligen tycker är viktigt".

Boken ska vara en hjalp till att hitta sin inre drivkraft genom en del omprioriteringar.

Här är hennes bästa tips:

Inventera ditt liv och få syn på dina måsten och borden:
Gör en tredelad lista där du delar in måste, borde, vill. Mycket av det som stressar är saker som vi tycker att vi borde göra. Sänk ribban istället, gör det du måste och det du vill. Strunta i det du tycker att du borde göra.

Hitta egen tid:
Ofta säger vi att vi inte har tid för oss själva. Men det gäller att få syn på dina egna luckor. Skriv dagbok på bussen, eller kliv upp före familjen. Då har du gjort något för dig själv redan innan dagen börjat och slipper vänta på en tid som kanske aldrig kommer.

Växla tempo:
Ofta när vi är stressade susar vi på av bara farten. Istället kan man medvetet testa att göra saker långsamt, till exempel vika tvätt eller dammsuga. Om vi gör saker snabbt när det behövs men lyckas sänka tempot när det gäller andra saker, så hittar man vilan i vardagen.

Experimentera med vardagsvanorna:
Prova till exempel köpstopp och lev billigare, stäng av mobilen vissa tider eller ha en datorfri dag i veckan. Ett annat alternativ är att införa en vilodag i veckan där ingen i familjen ska storhandla eller tvätta . Utvärdera sedan erfarenheterna efter en månad med familjen för att få syn på vad som stressar.

Boka inte kalendern full utan lämna kvar tid för spontanitet:
Och ta dessa luckor på lika stort allvar som inbokade saker. Odla din egen vilja: Ta lust, olust och stress, positiva och negativa känslor på allvar. De visar vad som tar och ger energi, då blir du bättre på att känna igen vad du mår bra av.

Prioritera hårt och personligt:
Ofta tror vi att vi vill ha och göra ungefär samma saker som människor omkring oss. Men vi är ju olika. Känn efter ordentligt och säg nej till allt som bara känns halvkul.

Nasta gang jag ar i hemma i Sverige ska jag absolut kopa den boken! Can't wait!

xoxo

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...